Rikthimi i fuqisë së 4-t?

Nga vetë goja e këshilltares kryesore të Donald Trump-it, Kellyanne Conway, e dëgjuam se kush është prindi i Fakeworld-it [Intervista me Chuck Todd në NBC News: 22.01.2017]. Jo ato që akuzohen tash e që sa janë -mediat, por pushtetet, respektivisht partitë si bartëse të tyre. Këtyre u shkon biogrami i atyre «doublethink»-save orvellianë, të cilët «gënjejnë me qëllim për tu besuar pastaj atyre, rrenave, me sinqeritetin maksimal». Në mjekësi kjo quhet skizofreni – dhe e tillë është edhe në sferat tjera. Ndryshe pushtetet që udhëhiqen nga mediokriteti i thellë, injoranca, despotët ose izmat me parashtresat e njohura si fasho, teo, nacio, komuno e të kuzhinës nuk mbajnë dot gjallë atë «Hysterotopin» e filozofit gjerman Peter Sloterdijk [Sferat III. Shkumat. 2004: 362-363]. Pa «rrëfimet e tyre alternative», me të cilat hipnotizojnë masat të skizofrenohen duke besuar sikur jetojnë brenda uterotopit, nën kujdesin lapidar të «mëmëdheut» –  e jo në atë botën që e ndiejnë realisht për çdo ditë, atë botë të humnertë ku shumica as që dinë si do ta nis ditën, me sa të holla dhe nën cilin regjim e drejtim – pushtetet e llojit do të ishin më jetëshkurtrat e historisë.
Sa e transferueshme është kjo teori për tu debatuar edhe në kulturosferën shqiptare dhe atë brenda relacionit politikë- media, duke i trajtuar si antipole? Me të drejtë ndonjë kritik kujdestar do na bërtiste: fake news! Dhe do të vazhdonte me akuzat: Mediat shqiptare?! Pikërisht këto distributore dhe banalizatore të gjithçkaje e gjithkujt na qenkan aq serioze sa për t’iu kundërvënë asaj që prodhojnë shtabet politike, argumentet, ku janë ato? Po, faktet pa parashtresën post do t’i radhisim më poshtë për ta shpëtuar tezën nga aura e saj eventualisht eufemike apo hiperbolizuese, sikur të ishte në favor të mediave e jo objektivitetit, të cilin e synojmë.

I.
1. Ekstremizmi fetar – Në prag të përhapjes së radikalizmit islamik, paralelisht edhe plaçkitjes së segmentëve strategjik ekonomik të vendit nga rrethi i despotit turk Erdogan, i cili fillimisht manifestohej në facebook, google, youtube ishin dy media të veçanta që u hapën luftën atyre: Fillimisht alarmin e shpërndau drejtori i «KlanKosovës» Baton Haxhiu, me një artikull drejtuar BIK-ut dhe organizatave (Gazeta “Tribuna” që nuk është më) tjera duke kërkuar prej tyre që të ndërmarrin diçka kundër radikalizmit që sapo kishte nxjerrë vetullat mbi sipërfaqen e banjos së ISIS-it. Tema më vonë, u përla dhe u bë agjendë e «GazetaExpress» dhe të së përditshmes «Zëri», e fundit tashmë e varrosur në shpellën e anonimitetit nga aksionarët e saj tetovarë me delegatin e tyre jetset-esk në Prishtinë. Nëse lexojmë sot hulumtimet dhe reagimet e këtyre dy mediave do të konstatojmë se paralajmërimet, sinjalet dhe prognozat e tyre dolën me një saktësi mbi 90%. Po të ishin dëgjuar me kohë seriozisht kambanat e tyre nga shoqëria, partitë dhe pushteti, dy shtetet shqiptare nuk do ta humbnin luftën karshi ekstremizmit (me aq shumë viktima e institucione të deformuara religjioze) dhe denacionalizimit aventuresk të ekonomisë nacionale.  Përkundrazi shteti nuk mbrojti aspak gazetarët që iu kundërvunë dukurisë e sidomos korrupsionit që motorizonte atë drejt shumicës së institucioneve sekulare të vendit. Ata, publicistët u kërcënuan, përdhunuan dhe rrahën – siç qe rasti me kërcënimin e Erdoganit ndaj drejtorit të «GazetaExpress» Berat Buzhala dhe linçimet, kërcënimet si dhe sulmet fizike ndaj gazetares Arbana Xharra para se të futej nën baldakinin e PDK-së.
2. Korrupsioni me asistencën e politikës – Qysh në fillim të viteve të 90-ta, me nisjen e grumbullimit të fondeve për 3% dhe atyre që i tubonte krahu tjetër me logon e «Vendlindja thërret», mediat varësisht ideologjisë (pacifiste apo të luftës) raportonin me të madhe për keqpërdorimin e fondeve. Gazetat që atë botë shtypeshin kryesisht në Zvicër – specifike kjo, kur i krahason me ato të popujve tjerë që kishin krizën e njëjtë dhe që krimin e lokalizonin vetëm tek armiku – duke rrezikuar madje edhe kërcënimet më brutale e me bomba («Bota sot») nuk ndaleshin së raportuari. Ashtu edhe tjerat. Kjo «traditë» u intensifikua edhe më shumë, më vonë nga «Koha ditore», ish-«Zëri», siç vazhdohet sot edhe me më pa kompromis nga «Blic», «Insajder», «GazetaMetro» dhe «GazetaExpress». Sa më tepër që mediat botonin materiale inkriminuese të politikanëve aq më të vrazhda bëheshin kërcënimet dhe ndërhyrjet e organeve në lirinë e shtypit: Pas botimit të një dokumenti, i cili zhveshte korruptimin eventual të Kryeprokurorit të Shtetit Aleksandër Lumezi gazeta «Blic», respektivisht Astrit Gashi u përball me kërcënimet e Dardan Nuhiut, shefit të atëhershëm të Njësitit të Inteligjencës Financiare. Berat Buzhala u difamua në formë të paparë nga grupi i kompanive të Devollëve pas sjelljes së dokumenteve që kallëzonin pa dilemë se mielli që ata importonin nga Serbia ishte i kualitetit për taxhi, për kafshët – miell i cili në perëndim sipas të gjitha gjasave nuk do plotësonte as për ushqim kafshësh.
Njëri nga bërësit e «Insajderit» sot, Vehbi Kajtazi gjersa punonte në «Koha ditore» u vu nën presion të kërcënimeve të llojllojshme të Eulex-it, pasi botoi spekulime të ndryshme rreth funksionimit subtil të kësaj organizate. Probleme, skandale e dubiozitete që më vonë i pranoi edhe vetë BE, dhe të cilat nuk i rregullon dot as sot e kësaj dite. Kajtazi u kërcënua edhe nga Isa Mustafa nëpërmjet «viberit» – sipas pohimeve të tij – ngase «Insajder» denoncoi tenderët që shkonin në konto të djemve të tij. Pas të ashtuquajturës aferë «Pronto» dhe botimit të dokumenteve të ndryshme që sulmonin politikanë me pushtet që të dy sajuesit e portalit Parim Olluri dhe Vehbi Kajtazi i sulmuan edhe fizikisht.
Është meritë – edhe pse shpesh duke shkelur parimet themelore të etikës profesionale – që dikur nisi arrestimi dhe ndjekja penale edhe atyre personave që dikur konsideroheshin të paprekshëm, warlord-ë me fuqinë e heronjve të gjallë.
Në krahasim me mediat e rajonit si në vendet e dala nga ish-Jugosllavia dhe vendet si Bullgaria, Rumania, Greqia, Sllovakia e të listës mediat kosovare mbajnë flamurin në këtë drejtim – në luftën kundër korrupsionit!
Pa luftën e pakompromis të këtyre mediave dhe gazetarëve të veçantë të tyre Kosova do ishte edhe shumë më e pashpresë karshi korrupsionit se ç’është tani. Do të ishte në pozitë të njëjtë si Serbia sot, opozita e së cilës pret që nga jashtë të nis lufta kundër korrupsionit dhe autokracisë se nga brenda mungon ajo fuqi e 4-t, e formës siç e disponon Kosova.
3. Pushteti dhe partitë kundër demosit dhe interesave properëndimore të shumicës – Jo gjithçka bëhet nga motivi për tradhti. Në studim e sipër të psikogrameve të primatëve kosovarë lehtë argumentohet se binomi etiketues patriot-tradhtar është më banali i mundshmi, pra është polinomi si kod i së njëjtës mendësi që di të ndaj botën vetëm nga perspektiva e këtij «portali» dysirtarësh. Kërcënimet që bënin politikanët e veshur me pushtet nuk dallojnë nga ato që i përshkruam në kontekst me korrupsionin, kjo është kështu pasiqë në shumicën e rasteve bëhet fjalë për akterë, kërcënues të njëjtë.

Në formë të organizuar, me difamimin e mediave dhe bartësve të tyre vepronte LVV. Nëpërmjet websiteve të sajuara enkas për këtë punë; nëpërmjet faqeve kolektive e personale në facebook dhe gjithandej ku ftoheshin për debat, partia në fjalë luftonte për ta depërtuar të vërtetën ndryshe mbi të nga ajo siç e raportonin mediat. Edhepse mohonin të jenë aktivistët e tyre në vepër, kur Adriatik Kelmendi kërcënohej, kanosej e paralajmërohej me plasje gomash të veturës, për shkak se u deklasonte primatët në «Rubikon» (duke i konfrontuar me dy rrëfimet standarde – të tyrin dhe atë që vinte nga mediat), rastet ishin më koincidente se që lejohet, pasi ndodhnin mu në kulmin e përplasjeve publike. Në të njëjtën formë partia vepronte edhe ndaj RTK-së publike, Arbana Xharrës, Berat Buzhalës dhe kritikëve tjerë më në zë e të cilët akuzonin partinë për metoda «staliniste» brenda e jashtë partisë, për linçime të organizuara dhe fekondim me segmente të islamit radikal dhe atyre me agjendë erdoganike. Se mediat kishin të drejtë me vërejtjet e tyre sot nuk ka më dilemë: janë pikërisht këto,  që mediat e gazetarët në fjalë ia adresonin LVV-së, arsyet për krizën që mbizotëron në partinë e Albin Kurtit, i cili është izoluar vetëm me grupin e të ashtuquajturve «komisarë të Tiranës».

II.
Mendojmë se për shkak të kësaj lufte të mediave kundër tendencave totalitariste të partive dhe frontin e tyre antikorrupsion rikthyen besimin dhe tashmë mund të flitet për ta si «fuqia e katërt» ashtu siç i konceptonte filozofi austriak i së drejtës René Marcic? Vetëm pjesërisht. Kjo është udha e tyre. Edhe pushteti i sotëm ishte testi i tyre i parë për të matur fuqinë. Ndërkaq autoritetin të jenë vërtetë fuqia e katërt e demonstruan në tri çështje tjera siç janë: Ushtria, Gjykata dhe Demarkacioni!

A. Presidenti kosovar gati sa e futi në votim një ligj me të cilin donte ta shndërrojë FSK në Ushtri të rregullt. Në plan merrnin pjesë fillimisht të gjitha partitë. Po mos t’i merrnin erë me kohë mediat këtij plani sot do kishim dy fronte të acaruara ndërmjet veti kosovarët në njërën anë e perëndimorët me Serbinë në anën tjetër. Ishin mediat që alarmuan jo vetëm me artikuj dhe lajme, por plotë akter të tyre intervenuan edhe drejtpërdrejtë në përfaqësitë amerikane, britanik e gjermane. Arsyetimi i presidentit se kjo nuk do të ndodhte ishte fake-news – ai veproi me esencën që edhe përbën strategjinë e ashtuquajtur postfaktike. Rrëfimin dhe sugjerimet e mediave i konfirmuan NATO, SHBA, BE dhe gjitha instancat relevante dhe të involvuara në Kosovë. Fituan median me heqjen nga agjenda e pushtetit të këtij votimi.
B. Poashtu në mënyrë sekrete i njëjti, Presidenti, synonte që nëpërmjet aksioni nëpër mjegull, shpejtë e si synet me ligj ta suspendojë Gjykatën Speciale në modusin siç është. Nga mënyra se si ishin mbledhur nënshkrimit dhe për nga ruajtja e dosjes nga sytë e publikut u pa se pushteti tashmë kishte kuptuar fuqinë e mediave të caktuara në krijimin e «histerive» për të parandaluar politikat aty ku konsiderojnë se rrezikohet vendi, respektivisht pozita dhe rruga e tij. Veç pas një presioni të mediave u sensibilizua edhe një kundërshtim i brendshëm ndaj aksionit, gjë që u dha shkakun sidomos aleatëve kryesorë që të shprehin kërcënime si kurrë më parë në historinë e tyre diplomatike. Edhe kësaj radhe zotimi i pushtetit se me këtë votim nuk do rrezikohen mbrojtja e Kosovës nga aleatët doli fake-news. Bruxell-i dhe Washington-i e konfirmuan këtë. Mediat ishin në të drejtë.
C. Për Demarkacionin pati dy rrëfime kryesore politike: ai i pozitës së atëhershme që nënshkroi pa procedurë legjitime institucionale «Marrëveshjen e Kufirit me Malin e Zi» dhe që ngulte këmbë ai të jetë i drejtë dhe opozita e cila thoshte se «po falet toka e atdheut». Në këtë kontekst të dyja palët sot janë bashkë dhe përpiqen ta kalojnë për mos të humbur fytyrën asnjëra palë, duke sajuar ligje e informata se kufiri mund të rishikohet sërish. Zgjuarsia e mediave në këtë aferë nuk qëndronte në atë se ishte për këtë apo atë version të kufirit, jo në atë se thoshte të jetë drejtësia mbi tokë ajo vijë e nënshkruar, porse doli kalkulatorja më e saktë dhe më pragmatikja me rrëfimin e saj kundër dy fake-rrëfimeve partitopolitike, të pushtetit dhe të opozitës, duke e përkujtuar oreçast qëndrimin e saj: se pa aprovimin e atij kufiri që BE dhe tjerët e kanë bërë kusht Kosova do të vazhdoj të vegjetojë brenda vetizolimit. Perëndimorët as sot nuk kanë hequr dorë dhe mediat kishin të drejtë – javën që vjen do të nënshkruhet. Shteti i Kosovës i humbi 3 vjet. Dhe ky është rrëfimi i vërtetë, të cilin mediat e vizatojnë që nga ditët e para të kontestit.

III.
Edhe brenda këtyre kampanjave pro et contra pati tentime për linçime të gazetarëve dhe mediave, me synimin për t’i vulosur ata si «tradhtarë», siç ndodhi së fundi në adresë të bërësit të emisionit «Rubikon» Adriatik Kelmendi dhe tjerëve. Ky është frustrimi i politikës kur përballet me murrin e mediave dhe socialitetit dhe kupton fatin se nuk instalon dot fakeworldin që ëndërron.
Sipas kësaj që sollëm deri këtu efekti i fakeworld-it në kushtet e Kosovës do të ishte izolimi dhe shkëputje e Kosovës nga rruga europiane. Ripotencojmë: askush nuk e bën këtë për shkak se janë tradhtarë por…
Në këtë trajtesë kuptuam se burimi i fake-news-eve nuk janë mediat, jo ato seriozet por tjerët – politika dhe pushtetet, njëjtë si tek idoli i kosovarëve – SHBA-të.
Mediat dhe sidomos «ikonat» e tyre kryesore kanë shpëtuar Kosovën viteve të fundit nga shumë devijime që do të kishin pasoja të rënda për të ardhmen e saj. E pa fuqi kjo s’bëhet. Ato janë fuqia e katërt përnjëmend. Dhe si çdo fuqi tjetër nëse nuk kontrollohet bëhet e rrezikshme. Nëse nuk vetëkontrollohet. Për këtë temë në vazhdimin e dytë, javën që vjen!
(Vazhdon javën tjetër)

Është lindur në Dobërdoll të Maqedonisë. Ka mbaruar (1992 – 2002) Historinë e Arteve, Teologjinë, Mediat, Antropologjinë Sociale, Historinë krahasuese dhe Filozofinë (në Belgjikë, Francë, Zvicër). Studimet postdiplomike në Filozofi dhe Histori (2002 – 2009) i ka mbaruar në Zvicër. Ka punuar si kryeredaktor i disa të përditshmeve shqiptare dhe si redaktor në gazeta zvicerane. Aktualisht ligjëron në Institute të ndryshme akademike Historinë e Evropës Juglindore, Filozofinë Antike dhe Historinë e Arteve. Merr pjesë në projekte të ndryshme shkencore që kanë të bëjnë me Historinë e Ballkanit dhe Mediat atje. Autor i disa veprave me prozë, ese, kritikë letrare dhe studimesh shkencore në gjermniashte, shqip dhe frengjisht. Që nga viti 1991 jeton në Bernë të Zvicrës.