Houellebecq – profet apo maniak?

Autori në modë Michel Houellebecq e ka një program se si ta shpëtojë Europën: me vrasjen e gjithë intelektualëve të majtë, Marksit, Freudit, Nietzshes,...

Madame Bovary, ose arti si mjet tradhtie ndaj femrës

Ajo shkaktoi shembjen e Trojës. Ajo nuk i rezistoi demonit-gjarpër, bloi me dhëmbë mollën e ndaluar dhe tradhtoi specien e arsyes me vulën e...

Xhamilja ose puropoetika

Dashuria në letërsi – një megatemë komplekse apo aq e thjeshtë dhe e kapshme siç na e rrëfen shkrimtari kirgizian Xhingis Aitmatov me novelën...

Peshqit e Foster Wallace-it

Në fillim ishte fjala, në fund çka do të jetë? Ndoshta një robot i shtrirë mbi udhën e qumështit duke numëruar para?

ANALIZA

Cili fashizëm dhunoi romen?

Nëse në Kosovë ka vërtetë fashistë dhe racistë, atëherë ata nuk mund të jenë shoqëria me mediat in toto, por megjasë «antifashistët» vetë. Ata, politikanë dhe opinionbërës zyrash të caktuara, të cilët për të fshehur gjurmët e veta shpallin edhe kozmosin si veten. Sapo të zhveshim ngjarjen nga dekoret retorike-kamufluese, kuptojmë thelbin e motivit të protagonistëve në histeri: frika se u grisen maskat. Konstatim ky anti-elitar, populist? Assesi. Mediat shpërdoren nga qarqe të caktuara, të cilat në këtë formë depërtojnë rrëfimin e tyre „postfaktik“ - qoftë edhe me fashizëm! Nga kush?

Taksa s’mund të jetë reciprocitet

Taksa as teknikisht nuk mund të jetë reciprocitet: mallrat e Serbisë hynë, po deshën. Natyrisht me 100% taksë. Mallrat kosovare nuk...

Asimetria e gjysmëhënës shiite

Sërish u shkrepën disa raketa nga Izraeli dhe anasjelltas, të cilat nga plotë lexohen si efekti i parë i politikës së Trumpit për të...

Njëshat përballë «epidemisë teocidale»

Përtej kufijve të kulturosferës shqiptare qëmoti ka nisur një lloj debati intelektual që konsiderohet si «Iluminizmi 2.0».

Viza historike për në Yeşilköy

Dy perceptime janë bërë sërish aktuale. Njëri thotë: BE dhe tjerët diskriminojnë shqiptarët. Tjetri thotë se shqiptarët nuk meritojnë më shumë se kaq –...