Nga Mustafa NANO / Shqipëria është një vend multifetar, fetë janë të hershme, bashkëjetesa është tradicionale. Kjo ndarje, edhe pse nuk prodhoi konflikte, mbeti ndarje, megjithatë. E prandaj, është e kotë të kërkosh të mira te islamizimi i një pjese të madhe të popullsisë, siç bëjnë disa, kur thonë se...
Që politika nuk ka punë me moralin, këtë e kanë mësuar të gjithë nga Makiaveli, por që një shoqëri e tërë të mos ketë punë me moralin, këtë nuk e kishte menduar as dijetari fiorentinas. 
Para se ta trajtojmë këtë temë të relacionit dashuri-perëndi, sa të ndjeshme po aq edhe komplekse, duhet t’ia parashtrojmë vetvetes por edhe njëri tjetrit pyetjen, cili është motivi që na detyron por edhe inspiron për ta trajtuar dhe analizuar Krijuesin, këtë konstrukt imagjinar, ekzistenca e të cilit në kujtesën...
Përshtypje më bëri kohët e fundit literatura reflektive e disa autorëve bashkëkohorë, akademikë të UET-së, mbi shoqërinë shqiptare dhe zhvillimet e saj të viteve të fundit, por në këtë shkrim po hedh pak dritë mbi njerën nga temat e profesor Tonin Gjuraj, në librin e tij Nova Demokratia (UET press), që...
Prandaj, kur moralizojmë për ndonjë veprim apo mosveprim, qoftë të kundërshtarit qoftë i yni, ne në secilin rast pretendojmë t’i ikim përgjegjësisë.
Sikur perandori Josephi i II-të (populli) do ta arsyetonte tamam epitetin e Mbretit të Muzikës, nuk do të manipulohej nga Salieri. Kështu, Mozarti në të gjallë do ta shijonte famën, që iu bë e përjetshme pas vdekjes së tij. Salieri nuk do të ishte ky Salier. E, as Tahir...
Duket se njerëzit sot po e gjejnë identitetin e tyre shumë më të rëndësishëm se sa më parë. Ky fakt do të ndikojë që njerëzit të jenë më pak tolerantë kundrejt njerëzve me identitete të tjera – konstelacion i cili do të vazhdojë të prodhojë spirale të dhunës dhe...
Keqkuptimi esencial i humorit të Charlie Hebdo është edhe ideologjik. Përderisa Charlie Hebdo thumbon edhe me vetë tragjedinë ku humbën jetën shumica e personelit të vet si formë e demonstrimit të lirisë së shprehjes, do të duhej të kuptohej si e tillë edhe për thumbimin e Europës dhe pjesës së popullatës që kundërshton pranimin e refugjatëve.
“E shndritshme dhe e tmerrshme” (“Blistavo i strašno”) titullohet libri me kujtime i Bekim Fehmiut, botuar nga Samizdat B92, një libër që ka njohur mbi dhjetë ribotime dhe është pritur mjaft mirë nga kritika e lexuesit. Shkruan Virgjil MUÇI - Paradoksi është që këtë libër të aktorit të madh shqiptar,...
Nga Ilir MUHARREMI /Autor i ftuar /2L ONLINE/ Filloj të mendoj për veten, për atë që fshihet prapa mendimeve, ato që as vetë nuk mund t’i kap të gjitha, vetëm të shteroj supozimet sepse më lehtë vazhdoj duke shpresuar për një arritje që është e ngulitur thellë tek unë. Mjafton,...

ANALIZA