Letërsia dhe feminizmi

Taslima Nasrin me librat e saj: "Sham" dhe "Kënga e një nate të zymtë..." fitoi dënimin me vdekje nga fundamentalistët islam. Në brendinë e...

Venediku dhe portreti i bordeleve të meshkujve

"Venediku mund të jetë i rrezikshëm" është titulli i romanit të shkrimtares së mirënjohur Frederika de Cesco. Në këtë roman ajo ka shpalon botën...

Homoanimalët

Fizionomia e njeriut të sotëm, në mënyrë të përforcuar e kontinuitative, merr pamjen e qenies së kafshëruar. Si duket teoria e Çarls Darvinit do...

Eseistika dhe dilemat rreth saj

Shpesh-herë, në shtypin e përditshëm dhe fletore tjera të mendimit publik na dalin parasyshë tekste të mbititulluara si ese. Shumica e lexuesve injorojnë leximin...

Atdheu i poezisë

  KAOSI I NJË SHPIRTI Kur një ndjenjë e caktuar të ngushton në brendinë tënde më të thellë, ti si një qenie pa durim dhe me...

Injoranca dhe intelekti

Letërsia artistike është një ndër dhuratat kryesore që intelekti e krijoi për të mos lënë injorancën të bëjë kërdinë e paraplanifikuar. Njerëzit e ngarkuar...

Forca e intrigës

Makiaveli donte të edukojë princin për atdhedashuri me vargjet e Petrarkës. Cvajgu lakuriqëson Zhozef Fushenë për të vetëdijësuar njeriun se sa i shkathët në...

Atdheu në postmodernë

Djegia e të së vërtetës... Një turmë e madhe njerëzish, e aktivizuar nga këshilli i kishës së Romës bërtitnin rrugëve të qytetit si të tërbuar;...

Anathema

(Kushtuar artistëve të vërtetë shqiptarë që klasa e "priftërinjve inkuzicionarë" i anatemoi, burgosi, mohoi dhe dogji në turmat e drunjve të injorancës. Kushtuar gjithashtu...

Kultura dhe biznesi

Mbreti Gilgamesh- Shqiptar?! Ligjet e Hammurabit; që njihen si dokumenti i parë njerzor (në kohën e mbretit Gilgamesh), Mahabarata; përmbledhje e 18 librave, Ramajana e...

ANALIZA