Bota e stinës së pestë

 Valdet N. Berisha: "Përtej së dielës" botoi "fjala" Prishtinë 1995. BOTA PËRTEJ SË DIELËS Ecja pas një bote, në të cilën nuk do të kishte ndikim...

Drama për shkronjat e djegura

Botimi në gjermanisht i librit «Ndiz dritën magjike» i autorit Sali Bashota është një veprim i mirë dhe i qëlluar. Përkthimi, pjesërisht çalon, le...

Revolta e shkronjave

ESE / Mbizotëron spekulimi se intelektualët vegjetojnë. Ata bëjnë poza dandish dhe janë vetëburgosur qelive të imagjinatës së tyre që është larg realitetit dhe brengave aktuale të masave. Sa qëndron kjo akuzë?

Rrëfimi për ekzilin dhe Parisin

Bajram Sefaj: «Parisi kot», roman, botoi «Rilindja», Prishtinë. «Parisi kot» është një tregim ngushëllues universal për gjithë ata që kanë braktisur padëshirë vendin e tyre....

Një ndodhi në Helveci

Për tre ditë rresht në kryeqendër të Zvicrës komedia e Jeton Nezirajt “Fluturimi mbi teatrin e Kosovës” mbush përplot e përtej karriges së fundit...

Blerina Rogova Gaxha – poetja e (r)evolucionit të trëndafilave

RECENSION / Poetja Blerina Rugova Gaxha suksesshëm ia del të trajtojë dhe shpërfaq letrarisht një proces deri më tani të patrajtuar askund (ose fragmentarisht e dobët), në asnjë fushë, gjini arti përbrenda kulturës që fabrikohet shqip.

Pasthënie për librin e mërguar

Jopoetët qëndrojnë anash si spektatorë të një karnevali intrigash pa ngjyrë. Spektatorë të tillë më së shumti ka në Cyrih. Një kronist i papunë...

Rrëfimi nga spektri i mikroqenies

(Hiqmet Meçaj "Kukullat e pyllit", roman)"Kukullat e pyllit" jane dy libra në një. Dy romane të mbështjellur me një palë kopertina. Njëri roman ka...

Në kulmin e lirikës hermetike

Poezia e Shaip Beqirit është një konfirmim fuqiplotë i forcës së fjalës artistike shqipe, fjalë dhe gjuhë e cila nga vetë natyra e saj...

“Le style c’est l’homme méme”

Mustafë XHEMAILI: “Sëmundjet e botës”, botoi SHB “Dukagjini”e Pejës, 2001. Një Zog i zi, mbi gjethet e kalbura të vjeshtës, paralajmëron vdekjen bukur të dimrit...

ESEISTIKË