Pse dy kolosët e realizmit socialist Qosja dhe Kadare sillen si autoritetet absolute të kopesë kur bëhet fjalë për identitetin fetar, kulturor e nacional të shqiptarëve? Ç’janë shqiptarët oksidentalë apo orientalë? 1. E drejta e tëhuajësimit Ndikimet që e shoqërojnë individin gjatë formimit të tij janë ato më relevantet sa i...
Kërcënuan talibanët. Si na u duk? Si një shpullë idiotësh oqeanit me shpresën se do ta krijojnë në cunami, apo u tërbuam se ISIS flet zyrtarisht edhe shqip. Çfarë zullumi bënë shqiptarët se? Nëpërmjet një videoje që dje u publikua në të gjitha mediat shqiptare,ISIS, respektivisht copa shqiptare e kalifatit,...
Ti nuk je në gjendje as qytetin e prindërve të tij t’ia çlirosh, që ai të ketë ku të kthehet lirshëm në atdheun e prindërve të tij dhe e akuzon për tradhti? Valon Behrami, Xhakat dhe tjerët nuk janë ata që bëjnë shtete e kombe, por ata që luajnë...
«Besa», «Shenja« dhe satelitët e saja pavetëdijshëm, me reagimet e fundit hoqën dorë nga Islami. Ajo kuaziteza që thotë se brendësinë e njeriut e njeh më së miri kur ai mllefoset del të jetë e vërtetë: Sa më shumë t'i bësh nervoz aq më shumë kallëzojnë se kush janë;...
Jo për çështje historike. Jo për shkak të osmanëve. Por për shkak se mohimi turk i identitetit dhe kulturës sime vazhdon edhe sot. Si? Kur lexoj apo dëgjoj në konferenca shkencore se akëcila kulturë, ky apo ai identitet është në zhbërje e sipër se ç’më kaplon dhimbja, më përlanë frika sikur...
Nga pamjet më tronditëse gjatë luftës së Kosovës që tmerruan perëndimin ishin ato të atyre njerëzve që ecnin zvarrë rrugëve të pakapërcyeshme ballkanike me pleqtë e tyre në shpinë. Sot prindërit e moshuar vdesin gërmadhave postsocialiste, të braktisur, pa bukë, pa përkujdesje dhe pa e marrë vesh kush. Pse...
Keni vërejtur domosdo se mediat shqipe për çdo krizë na sorollatin me shpjegime figurash të një mendësie? Me ata persona që në histori, politikë, kulturë janë ose sillen injorante sepse nuk shpjegojnë dot, por kanë për strategji të ngulin në trutë e opinionit një porosi: atë të atyre që...
Demokracitë e zhvilluara bëjnë çmos për të gjetur formulën më adekuate të koekzistencës së kombeve në paqe brenda një shteti apo më shumëve, në Kosovë duan edhe një komb  që ndoshta edhe e sajojnë si të dalë nga ky që është – shqiptar, por urojmë mos t’iu ndodhë si...
Pushtimi qenka ai që paska ruajtur shqiptarët mos ia hanë kokën njeri tjetrit, në emër të féve të importuara prej gjithandej. Grupet radikale, të rinjtë në ISIS, mohimi, shembja, përdhosja e figurave të Nënë Terezes, Skënderbeut, tendenca e priftërinjve për të monopolizuar sa më shumë territor dhe historinë, janë...
Kështu vdesin tiranët. Si Stalini. Ai u gjet i vdekur, i shtrirë mbi urinën dhe gjakun e tij, disa orë pasi që e kishte braktisur fryma e fundit. Në kushte më ndryshe se gjeorgjiani Jossif Wissarionowitsch Dshugaschwili nuk vdiqën as Hitleri, Lenini dhe plotë subjekte tjera kyçe të historisë...

ANALIZA