BE trajton Kosovën keq ose thënë troç; në disfavor të saj! Një politike të këtillë, të njëanshme mund t’i kundërvihej vetëm një demokraci e vendosur dhe stabile. Të fundit Kosova fatkeqësisht nuk e ka; më shumë për shkak të një opozite grindavece, destruktive edhe në çastet më dramatike për...
Nga mënyra se si komunikojnë politikanët shqiptarë me masën mësojmë se sa irracionalë dhe keqbërës dalin! Në një intervistë dhënë revistës «Der Spiegel» (1969) njëri nga etërit e «Shkollës së Frankfurtit» Theodor W. Adorno tha: «unë bëra një teori kritike mbi proceset shoqërore dhe kurrë nuk më shkoi mendja se njerëzit do përpiqen ta realizojnë atë me koktej molotovi».
Brexit – është kësti i fundit i shuarjes së një ish- superfuqie. Dora vetë do të sjell Britaninë e Vogël nga një anëtare me të drejta të plota edhe të refuzimit të proceseve të shumta brenda BE-së në një penge bilateralesh jotransparente (si Zvicra) për të mbijetuar! Pas votimit, njëri...
Arbana Xharra publikoi një studim rreth prezencës së grave shqiptare në ISIS. Të dokumentuar deri në asht. U përndezën: motra hoxhallarësh, akademike me ferexhe dhe aktivistë pseudomarksistë jo për të dëshmuar të kundërtën – nuk munden – por për të denigruar, devalvuar faktet. Pse? Janë me ISIS, por nuk...
Sa herë janë zgjedhjet Shqipëria le përshtypjen e ishullit në përmbytje. Evropa dhe SHBA-ë thonë është tejkaluar limiti. Ndërmjet flakëve të pushtetit dhe opozitës është shtangur plotë frikë elektori. Çka të bëjë ai?
Pas energjisë, transportit ndërkombëtar, ndërtimit infrastrukturor, xhamive, Erdogani vuri nën kontroll edhe shkollat publike të Republikës së Kosovës. Për këtë mision kujdeset fondacioni «International Maarif Schools of Kosova». Shkelje e rëndë e kushtetutës nga Qeveria e Prishtinës? Para dy javësh, një mik imi zviceran që punon për institucione zvicerane...
Marksi konsideronte zviceranët budallenj; klasën punëtore gomare, Lassallin, themeluesin e  socialdemokracisë gjermane „nigger judaik“, sllavët racë e ulët dhe ... pikërisht këto kategori e kanë mitin absolut, si shkon kjo? Truri dhe politika janë çështje komplekse Kush ishte Karl Marksi në të vërtetë? Urrejtës i klasës punëtore, poshtërues i zviceranëve...
Së paku që me pagëzimin e trakasit nga Dacia mediterranea e prefekturës së Illyricum-it Petrus Sabbatius, alias Justinian si perandor më 1 janar 528, disponojmë me tonelata fakte që flasin për gjenocide fizike dhe kulturore në favor të përhapjeve së religjioneve.
Ideali për një histori objektive del iluzion. Mbetet motivi dhe synimi: të bëhemi pjesë e një historie universale paqeje apo ta bëjmë një si kjo e supranacionalizmit neosulltanik turk. Bill Klinton tha: «Leif Erikson lundronte, Gutenberg shtypte, Galileo guxonte, Shakespeare poetizonte, Mozart kompononte, Einstein ëndërronte, Atatürk ndërtonte, Roosevelt...
Pse helvetizim? Marrja e përgjegjësisë qeverisëse nga shumica e partive kryesore. Kjo formë e kopjuar nga sistemi zviceran i demokracisë së drejtpërdrejte ka vlejte shumë në shoqëritë problemeshumë dhe me çarje të thella ideologjike ndërmjet «elitave kryesore politike». Se ky kompozicion është më së i nevojshëm në Kosovë u...

ANALIZA