Çka ndodhi në Pallatin e Kongreseve në Tiranë? U vunë themelet e bashkimit shqiptar apo kemi të bëjmë vetëm një spektakël retorik? Anti-unionistët i ka kap paranoja e pro-unionistët inati! Parulla një tokë, një popull, një ëndërr megjithatë qoftë simbolikisht është një premtim i fortë në favor të Bashkimit....
100-ditëshi i kësaj qeverie gati u bë. Kolumnistët, opinionistët mprehin lapsat para sajimit të provanive të radhës. Intensitetin e njohim, atë vertikalin: keq - shumë keq - tmerr - katastrofë – kataklizëm!
Dilema që u rishtrua se a është komuniste sepse nuk lejon konkurrencë për shef partie del e kotë, sepse forma e zgjedhjes shfaqet tek të gjitha partitë shqiptare, të cilat ende nuk ndahen dot nga stili i trashëguar i veprimit politik patriarkal.
Populli - ende pa e rrokullisur nëpër dhëmbë këtë fjalë se ç'nisin ndjenjat të na vënë trupin në lëngim. Nën e mbi lëkurë djersët lumë. Hyjnitë, perënditë, heronjtë, engjëjt na duken xhuxhë statikë kopshteve pa lule karshi parafytyrimit për popullin. Popull – fjalë e madhe, e rëndë, e shenjtë,...
Tetovë, janar – MacDonald, Holiday, Gold quhen firmat që rrethojnë vendparkimin ku kolegët tanë norvegjezë e amerikanë presin informantin e tyre. Shumica e veturave kanë targa zvicerane, gjermane ose zyrtare. Nga kjo copë disa metrakatrorëshe duket sikur kulturat lokale të Tetovës t’i ketë përpirë globalizimi.
Pse helvetizim? Marrja e përgjegjësisë qeverisëse nga shumica e partive kryesore. Kjo formë e kopjuar nga sistemi zviceran i demokracisë së drejtpërdrejte ka vlejte shumë në shoqëritë problemeshumë dhe me çarje të thella ideologjike ndërmjet «elitave kryesore politike». Se ky kompozicion është më së i nevojshëm në Kosovë u...
Opozita është e vendosur: ose qeverinë ose përsëritje të zgjedhjeve! Duket sikur Hashim Thaçit mos t’i ketë mbetur tjetër veç se ta pranojë Ramush Haradinajn për kryeministër dhe ta përkrah në ato sfera ku ai dështoi. Çdo manovër tjetër – thuan analistët çon në periudha pa qeverisje dhe ndoshta...
Psikopolitika neoliberale (pra jo e represionit, burgosjeve, rrahjeve) e Thaçit futi Kosovën politikisht në pasmodernë – me të mirat dhe të këqijat që bartë me vete. Radhën tjetër ndoshta mësojnë edhe tjerët. Pas katër viteve! Enigma ka mbetur e paprekur: si rezultoi e mundur që partitë më të difamuara të...
Në debatin e Blendi Fevziut kësaj të enjteje, dy diskutues i bënë sintezën gjendjes së diskursit publik rreth kontestit të fundit Shqipëri – Serbi: Menduh Thaçit i ishte bërë »zemra mal« nga «droni» me kolazhin mbi pëlhurë të zezë, sepse ua kishte futur shërbimeve sekrete dhe shtetit serb duke...
EKSKURS – MIQËT NË RADISOKOPI / Shqiptarët i duan shumë amerikanët, europerendimorët sepse i shpëtuan. Edhe më shumë se veten. Meritueshëm. Tash ndoshta është koha që të fillojnë ngapak ta duan edhe veten. Pa çoroditjen e Millosheviçit, pa këmbëngulsinë e amerikanëve dhe vendeve tjera perëndimore për t’i shpëtuar civilët nga gjenocidi,...

ANALIZA