Ideali për një histori objektive del iluzion. Mbetet motivi dhe synimi: të bëhemi pjesë e një historie universale paqeje apo ta bëjmë një si kjo e supranacionalizmit neosulltanik turk. Bill Klinton tha: «Leif Erikson lundronte, Gutenberg shtypte, Galileo guxonte, Shakespeare poetizonte, Mozart kompononte, Einstein ëndërronte, Atatürk ndërtonte, Roosevelt...
Snobë janë ata njerëz që vuajnë nga kompleksi i epërsisë dhe që mendojnë se meritojnë postin e Primatit. Sish që mendojnë të jenë të gjithëdijshëm dhe trajtojnë të tjerët sikur të jenë infantilë, injorantë. Snobizmi shqiptar është implikativ: ai epërsinë e shpifur e maskon me potencimin permanent të vullnetit...
Qytetari kosovar është i detyruar ose ta pranojë njërën nga të «vërtetat» e partive ose të nis ta urrejë vendin ku jeton. Ai që nga distanca i dëgjon të gjithë se si flasin për njëri tjetrin përballet me një Kosovë ku sundon mafia, krimi, paramilitarizmi dhe demagogët më primitivë...
Pati apo jo «pranverë arabe»? Skeptikët perëndimorë e mohojnë këtë. Optimistët si gjithmonë lusin të presim. Intelektualët arabë thonë se revolucioni ngjau. Dhe na ktheu ca shekuj pas!  Wael Ghonim- nxitësi i revolucionin egjiptian - ka botuar një libër, ku përshkruan veten dhe ditët e fundit të Husni Mubarakut. Bern,...
Maqedonia është njëra nga etnokratitë më të korruptuara të Ballkanit. Për këtë nuk i kanë fajet vetëm oligarkët nga Prilepi dhe Shkupi. Për nga mendësia, Nikolla Gruevski dhe Ali Ahmeti duken binjakë siamezë. BE vazhdon të kërcejë tangon me naivitetin.
Demokracia nuk po ecë. Idenë e tregut të lirë e tjetërsuam në treg të zi. Religjione të caktuara kërkojnë rend shoqëror, i cili qysh në mesjetë shihej si i prapambetur. Nga ky dezorientim përfitojnë radikalët e çdo sekti e tabori të mundshëm. Bernë, gusht 2012 - Saherë që subjektet ndihen...
Në Zvicër dhe Gjermani ka njerëz-prindër që për shkaqe neveritëse pengojnë shkuarjen e fëmijëve të tyre në shkollë. Shumëkujt kjo e vërtetë do t`i duket absurde dhe tej absurdit, mirëpo po të bëjë një kërkim në rrethin a lagjen ku jeton do të ndeshet me një rast të tillë. Është...
Vitin e kaluar u dëbuan nga Zvicra më shmë se 750 delikuentë në vendet e tyre të prejardhjes. Për SVP-në (UDC-në) shumë pak. Ajo do edhe më shumë dëbime.
Analiza e raportit që ndezi polemika të mëdha mbi Kosovën dhe lidershipin politik të saj.
http://xhemal-ahmeti.com/wp-content/uploads/2014/05/analiza-skica.pdf

ANALIZA