Ky është rrëfimi i një 6vjeçareje: „Quhem Jozefina. Jozefina Fernandez Alvarez. Jetoj bashkë me tetë vellëzërit dhe motrat e mia në Ekuador. Tek ne flitet spanishtja. Shtëpia jonë e drunjtë i ka tri dhoma. Ne fëmijët e kemi një shtrat. Në shtëpinë tonë nuk...
Vetë kërcënimi se pa ratifikim s’ka viza është kërcënimi më joliberal i mundshëm. Habia tjetër janë SHBA-të që sponsorizojnë një «Marrëveshje» të bërë me suspendimin e sipër të vlerave themelore të sistemit politik që ka vetë dhe që e donë Kosova, atë të demokracisë me shtet ligjor dhe institucione...
1. Pushteteve shqiptare mund t’iu falet shumëçka, mirëpo jo edhe tendenca për të futur nën kontroll total institucionet e dijes, akademitë, universitetet e kështu me radhë. Shqetësimi i parë se diç e tillë po ndodh na erdhi nëpërmjet një teksti të Naser Aliut «Injoranca dinamike», ku autori protestonte ndaj ndërhyrjes...
(Update: 14.11.2016)Përpjekje për të depërtuar në psikën e esktremistëve. Ata nuk kërcejnë lavshëm - siç pandehim - vetëm nga fundësia ekstreme e religjionit të konsideruar shumicë, por i hasim poaq histerik edhe kategorive të tjera: manistët, ateistët, etnocentrikët dhe neomarksistët nuk janë më pak agresiv. Si t’i kuptojmë? Ose...
Dy paranoja i lënë pa gjumë kosovarët: SHIK-u i Kadri Veselit dhe UDB-a jugosllave. S'ka debat, polemikë e ngatërresë pa këto dy vampirë. Nuk ka rëndësi se a flitet për ekonomi, politikë, kulturë apo bujqësi shiku dhe udba janë aty: Si zgjidhje, si formulat që «ndriçojnë» gjithçka. Ato veprojnë...
Qeveria kosovare nuk pranon akuzat e New York Times, Kosova të jetë tokë e pjellshme e Kalifatit. Jo se ajo nuk është, ngase është vendi me numrin më të madh të njerëzve atje, porse qeveria nuk i shpall dot luftë problemit. Pse jo? Kështu veprojnë vetëm qeveritë që kanë...
Jo për çështje historike. Jo për shkak të osmanëve. Por për shkak se mohimi turk i identitetit dhe kulturës sime vazhdon edhe sot. Si? Kur lexoj apo dëgjoj në konferenca shkencore se akëcila kulturë, ky apo ai identitet është në zhbërje e sipër se ç’më kaplon dhimbja, më përlanë frika sikur...
Për një kategori masive brenda politikës kosovare nuk bëhet fjalë vetëm për 8 mijë hektarë tokë. Për ata «demarkacioni» është shans për ta përmbytur shtetin properëndimor kosovar - qoftë edhe me dhunë! Kush është ajo kategori? Kodi "Europa kurvë" - që për shqiptarët kishte të bëjë me padrejtësitë e të...
Po të doja këtë artikull do t'ua imponoja me dhunë së paku nja 100 mijë facebookianëve. Dhe atë për 10-15 franga zvicerane. Por jo. Mos bëni like perversitetin, gënjeshtrën, të keqen, pornografiken, mos shpërndani agjendat e klaneve dhe mafive politike, oligarke dhe manipuluese. Mos më shpërndani as mua kur fyej dhe...
Zijadin Sela dhe Ali Ahmeti nga tash e tutje janë përgjegjësit kryesor dhe historik se a do të bëhen shqiptarët me gjuhë dhe shtetformues në Maqedoni, apo jo. Kështu është ngase kjo nuk varet më as nga Gruevski e as nga Zaevi, por nga partitë shqiptare. Ky pozicion i tyre i ri nuk është produkt i strategjive të tyre të mençura por i masave, të cilat me votën dhe sjelljen e tyre e detyruan këtë gjendje. Veprimi i një mase tejet inteligjente.

ANALIZA