Kulturosfera shqiptare në duart të imamëve

Po të mos ishin hoxhallarët, kultura shqiptare do të përmbysej edhe më gropshëm. Kjo kategori, le ta quajmë teopate, e shoqëruar me pseudo-imamatin e publicistikës, kujdeset për regjenerimin e kulturës kur mungon shteti, kur institucionet e arsimit gjenden para shuarjes dhe kur mungojnë elitat në çdo fushë vitale të shoqërive shqiptare.

Asimetria e gjysmëhënës shiite

Sërish u shkrepën disa raketa nga Izraeli dhe anasjelltas, të cilat nga plotë lexohen si efekti i parë i politikës së Trumpit për të...

Imperativi mamoniak i postmodernës

Kush flet për “vlera europiane”, eksponohet si ai klouni i Heinrich Böllit, i cili përfundoi shkallëve të “Bahnhofit” të Bonn-it, duke keqkënduar kundër Papës....

Një vend pune për Petritin

«Më fal babë që nga nesër nuk të vizitoj e të sjell dot më mbi varr lule të freskëta». I biri i vrarë përsëgjalli, atë që shteti e pushteti e detyrojnë botës si emigrant i kërkon ndjesë mbi varr të rënit, ngase do ta braktis vendin për të cilin i shtrirë në varr rra dëshmor.

Islamist apo mysliman shqiptar?

Kim Mehmeti thotë të jetë "islamist i pandreqshëm” ngase qenka “mysliman shqiptar" dhe "proturk ngase atje jetojnë shqiptarë". E drejtë e tij personale që...

Traktat për kulturosferën shqiptare

Traktati është kondensat i një reflektimi dhe studimi të gjatë rreth dilemës se ndodhë apo jo regresion kulturor në zonat shqiptare. Konkluzioni del i qartë:...

Viza historike për në Yeşilköy

Dy perceptime janë bërë sërish aktuale. Njëri thotë: BE dhe tjerët diskriminojnë shqiptarët. Tjetri thotë se shqiptarët nuk meritojnë më shumë se kaq –...