Politically incorrect: Çfarë ka që nuk shkon sot me Islamin shqiptar?

Nga Mustafa NANO / Shqipëria është një vend multifetar, fetë janë të hershme, bashkëjetesa është tradicionale. Kjo ndarje, edhe pse nuk prodhoi konflikte, mbeti ndarje,...

Të mos i besosh Makiavelit!

Që politika nuk ka punë me moralin, këtë e kanë mësuar të gjithë nga Makiaveli, por që një shoqëri e tërë të mos ketë punë me moralin, këtë nuk e kishte menduar as dijetari fiorentinas. 

Dashuria është Zoti

Para se ta trajtojmë këtë temë të relacionit dashuri-perëndi, sa të ndjeshme po aq edhe komplekse, duhet t’ia parashtrojmë vetvetes por edhe njëri tjetrit...

Qytetari dhe politika

Përshtypje më bëri kohët e fundit literatura reflektive e disa autorëve bashkëkohorë, akademikë të UET-së, mbi shoqërinë shqiptare dhe zhvillimet e saj të viteve...

Kundër moralit, me përgjegjësi

Prandaj, kur moralizojmë për ndonjë veprim apo mosveprim, qoftë të kundërshtarit qoftë i yni, ne në secilin rast pretendojmë t’i ikim përgjegjësisë.

Mes shqiptarëve vritet Mozarti!

Sikur perandori Josephi i II-të (populli) do ta arsyetonte tamam epitetin e Mbretit të Muzikës, nuk do të manipulohej nga Salieri. Kështu, Mozarti në...

Frika nga tjetri

Duket se njerëzit sot po e gjejnë identitetin e tyre shumë më të rëndësishëm se sa më parë. Ky fakt do të ndikojë që...

Një doracak për humorin dhe të drejtën e shprehjes

Keqkuptimi esencial i humorit të Charlie Hebdo është edhe ideologjik. Përderisa Charlie Hebdo thumbon edhe me vetë tragjedinë ku humbën jetën shumica e personelit të vet si formë e demonstrimit të lirisë së shprehjes, do të duhej të kuptohej si e tillë edhe për thumbimin e Europës dhe pjesës së popullatës që kundërshton pranimin e refugjatëve.

Rrugëtimi i Bekim Fehmiut drejt pavdekësisë

“E shndritshme dhe e tmerrshme” (“Blistavo i strašno”) titullohet libri me kujtime i Bekim Fehmiut, botuar nga Samizdat B92, një libër që ka njohur...

Nietzsche-ja dëmi, dobia historike epshi dhe arti

Nga Ilir MUHARREMI /Autor i ftuar /2L ONLINE/ Filloj të mendoj për veten, për atë që fshihet prapa mendimeve, ato që as vetë nuk mund...

ANALIZA