Pse duhet të tërbohemi kur ndonjë religjioz thotë Hëna është prej çokollate? Në fakt duhet të qeshim - me kushtin që të mos jetojmë në Ballkan. Gadishulli ende është zona ku iracionalët e kanë fjalën! Veprën e tij „Përvoja historike“ (Groningen: 1993) profesori holandez Frank R. Ankersmith e hap me...
Sekularizimi* nuk nënkupton asgjësimin e ndonjë religjioni apo botëkuptimi, përkundrazi ai është i vetmi sistem që mundëson sociodiversitetin, koekzistencën e shumëve brenda një hapësire. Ai shërben si preventivë për ruajtjen e paqes shoqërore sidomos në ato hapësira  të cilat përbrenda kanë ideologji e subidentitete me synime ekspansioni global. Sa...
Në fillim ishte fjala, në fund çka do të jetë? Ndoshta një robot i shtrirë mbi udhën e qumështit duke numëruar para?
Ishte libri publicistik i Blendi Fevziut, moderuesit televiziv, mbi ish-monarkun shqiptar Ahmet Zogu, ai që nxiti një kuazipolemikë rreth rolit të mediave, në raport me veprat e reja të artit. Ndoshta për arsye se debati mbeti në duar kolumnistësh, autorësh e joprofesionistësh të fushës ai u reduktua në pyetjen: A...
Dramaturgu George Bernard Shaw besonte «demokracia të jetë procesi, i cili garanton që ne të qeverisemi jo më mirë se sa që e meritojmë». Kjo thënie politologjike dhe cinike e gjeniut irlandez do të ishte substanca e çdo sistemi shoqëror me demokraci pluraliste për ta vlerësuar në është defektive...
Epikuriani Ovid thoshte se «në premtime është secili i pasur sa të dojë». Këtë maksimë si duket e kanë shpirtëruar politikanët e gjithë botës. Ata premtojnë tokeqiell saherë që ta synojnë ndonjë post që varret nga vullneti, respektivisht vota e demosit. Veçanërisht vendeve në tranzicion premtimet janë aq absurde...
Ata erdhën, sunduan, grabitën çka mundën, dogjën dhe ikën – ka gjasa që ky të jetë konstatimi më i shpeshtë i historianëve të nesërm mbi pushtetet shqiptare të 25 viteve të fundit. Gjatë e pas çdo sezoni elektoral kontinentalëve perëndimit iu dridhen gjunjët nga frika se ç’do të ndodhë kësaj...
Me rishpërthimin e konfliktit palestinezo-izraelit sferës së virtualitetit shqiptar u rindezën polemika, difamime, denoncime, kërcënime aq barbare, raciste dhe primitive si kurrë më parë. Në epiqendër të demonizimit: Izraeli, katolikët, etnocentrikët, properëndimorët, të krishterët, ateistët dhe myslimanët moderatë. Sulmuesit: shqiptarë të versionit islamo-alkaidesk, kryesisht gjysmanalfabetë në shkrim dhe në...
Dështimi i paraprogramuar i pseudokomunizmit la pas një gropë të madhe dhe deziluzionuese në frymën e të arsimuarve të shoqërive shqiptare. Ndodhi më pak për arsye të respektit ndaj ideologjisë së kuqe e më shumë për shkak se të rrallë njihnin alternativa të tjera. Kjo ndikoi që shumica prej tyre pa...
Cili është projekti individual i politikanit ose i intelektualit shqiptar në favor të përparimit të shoqërisë kosovare, shqiptare? Kjo pyetje buron nga parafytyrimi: Njeriu që merret me politikë apo ai që vret mendjen për të mirën e vendit, shtetit, demokracisë, lirisë rri natë e ditë ulur në tavolinën e...

ANALIZA