Taksa as teknikisht nuk mund të jetë reciprocitet: mallrat e Serbisë hynë, po deshën. Natyrisht me 100% taksë. Mallrat kosovare nuk lejohen atje fare. Mirë, këto të fundit as në Shqipëri nuk depërtojnë aq lehtë, ta zëmë si mallrat e Serbisë, botës mirëpo markat kosovare kanë...
Në Zvicër: Një aferë e re me shqiptarë! Qeveria zvicerane financon një projekt që ka për synim; animimin e kosovarëve që të kthehen atje nga kanë ardhur. Me propagandë të rrejshme dhe subtilitet, thonë mediat e shumta vendore. Qeveria thotë se nuk e ka aty qëllimin, porse...
Kim Mehmeti thotë të jetë "islamist i pandreqshëm” ngase qenka “mysliman shqiptar" dhe "proturk ngase atje jetojnë shqiptarë". E drejtë e tij personale që ta arnojë identitetin e tij si të dojë. Skizokontradiktat e një habitusi publik që vetë nuk është islamist por fabrika e tij!Ç'zotësie hermeneutike na nevojitet...
Sërish u shkrepën disa raketa nga Izraeli dhe anasjelltas, të cilat nga plotë lexohen si efekti i parë i politikës së Trumpit për të prishur marrëveshjen me Iranin. Kush i percepton sulmet e rradhës si rutinë të luftës tashmë shekullore ndërmjet hebrenjve dhe filistinëve biblikë, gabon rëndë. Fjala është...
Po të mos ishin hoxhallarët, kultura shqiptare do të përmbysej edhe më gropshëm. Kjo kategori, le ta quajmë teopate, e shoqëruar me pseudo-imamatin e publicistikës, kujdeset për regjenerimin e kulturës kur mungon shteti, kur institucionet e arsimit gjenden para shuarjes dhe kur mungojnë elitat në çdo fushë vitale të shoqërive shqiptare.
Përtej kufijve të kulturosferës shqiptare qëmoti ka nisur një lloj debati intelektual që konsiderohet si «Iluminizmi 2.0».
Përderisa qeveritë qendroperëndimore, kurrizthyer, balancojnë faktet dhe opinionet para se të vendosin definitiv për çeljen apo jo të negociatave me Shqipërinë, media vendore, të huaja, klane, klube, personalitete e shtete u shkruajnë zyrave në Bruksel se pse nuk duhet edhemëafruar Shqipërinë drejt BE-së? Shumica refuzimin e argumenton me ndikimin...
Edi Rama e pati një ide - shpalli vitin 2018 të Gjergj Kastriotit alias Skënderbeut. Ç'u bë me idenë? Deri sa ta marrim vesh se për ç'e pati kryeprimati politik shqiptar, ndërkohe le ta sigurojmë patjetër revistën "Illz" e cila nga ideja na dhuron në praktikë një monografi faktike,...
Dy perceptime janë bërë sërish aktuale. Njëri thotë: BE dhe tjerët diskriminojnë shqiptarët. Tjetri thotë se shqiptarët nuk meritojnë më shumë se kaq – prandaj humbin çdo tren të mundshëm të historisë. Cili shpjegim nga këta qëndron e cili jo? Duke kërkuar përgjigjen përfunduam edhe ne si shtetet shqiptare...
Nëse vazhdohet kështu Donald Trump do të përjetësohet si presidenti më i pa pushtet në historinë e presidentëve të SHBA-ve. Administrata e tij u përngjanë atyre gardianëve të psikiatrisë, të cilët, detyrën kryesore kanë që ta parandalojnë të çmendurin mos ikë nga qelia – kështu së paku e përshkruajnë ekspertët europianë konfliktin e Trump-it me administratën e tij

ANALIZA