Minsitrja e Drejtësisë dhe Policisë zvicerane Ruth Metzler propozon një ligj për integrimin edhe të kosovarëve në shoqërinë zvicerane. Të djathtët kanë frikë nga krijimi i një “kantoni kosovar” në Zvicër, të majtët e kualifikojnë këtë ligj si tepër diskriminues, ndërsa shqiptarët janë indiferent. Bernë, maj 2003 - Të djathtët...
Si pozita ashtu edhe pozita nuk ofrojnë plane konkrete se si do t’i zgjedhin gjithë ato probleme që kanë shqiptarët. Partitë dhe grupet e vogla as që kanë kapacitetin për të premtuar diçka të besueshme. Kush dhe si pra do të nxjerë nga pashtegësia votuesit shqiptarë në Maqedoni? Maqedonia është...
Keni vërejtur domosdo se mediat shqipe për çdo krizë na sorollatin me shpjegime figurash të një mendësie? Me ata persona që në histori, politikë, kulturë janë ose sillen injorante sepse nuk shpjegojnë dot, por kanë për strategji të ngulin në trutë e opinionit një porosi: atë të atyre që...
I keni parë listat e këshilltarëve të ministrave e primatëve? Ato janë aq të gjata saqë ta zënë udhën jo vetëm Kosovës, por edhe pubeve zvicerane e hoteleve në Kazakistan. Gjurmëve të një kategorie që bënë jetë "pas perdeve". Me çka merret ta zëmë këshilltari i një ministri? Një kategori...
Nëpër rrugët e Prishtinës vërrehen pllakatat me vulën serbe „Shqiptarët jashtë Kosovës“, „Shqiptarët në Shqipëri“. Dymijë kilometra më larg, në metropolin zviceran Cyrih, „lulëzojnë“ pllakatat me vulën e Partisë Popullore zvicerane SVP „Kosovo-Albaner-Nein“.
Shprehja që dikur në shekullin 15 nisi rrugën si folje latine e që në shekullin 17 brenda frëngjishtes u gradua në substantiv, sot në shekullin 21, është bërë çelësi magjik që e sugjeron çdo i dyti foltar kosovar si të vetmen mundësi për të ikur nga ferri: Alternativa! Po kush...
Pushteti në Shkup ka frikë. Nga vetvetja më së shumti. Ai është i frustruar, prandaj agresiv - si shumica e qeverive ballkanike. Nga Gjermania dhe Afrika e Jugut një propozim për shërim: ballafaqohuni me realitetin e djeshëm e të sotëm, pranoni veten ashtu siç jeni dhe hyni me dinjitet në civilitet!
Demokracia nuk po ecë. Idenë e tregut të lirë e tjetërsuam në treg të zi. Religjione të caktuara kërkojnë rend shoqëror, i cili qysh në mesjetë shihej si i prapambetur. Nga ky dezorientim përfitojnë radikalët e çdo sekti e tabori të mundshëm. Bernë, gusht 2012 - Saherë që subjektet ndihen...
Në debatin e Blendi Fevziut kësaj të enjteje, dy diskutues i bënë sintezën gjendjes së diskursit publik rreth kontestit të fundit Shqipëri – Serbi: Menduh Thaçit i ishte bërë »zemra mal« nga «droni» me kolazhin mbi pëlhurë të zezë, sepse ua kishte futur shërbimeve sekrete dhe shtetit serb duke...
Dy perceptime janë bërë sërish aktuale. Njëri thotë: BE dhe tjerët diskriminojnë shqiptarët. Tjetri thotë se shqiptarët nuk meritojnë më shumë se kaq – prandaj humbin çdo tren të mundshëm të historisë. Cili shpjegim nga këta qëndron e cili jo? Duke kërkuar përgjigjen përfunduam edhe ne si shtetet shqiptare...

ANALIZA