«Besa», «Shenja« dhe satelitët e saja pavetëdijshëm, me reagimet e fundit hoqën dorë nga Islami. Ajo kuaziteza që thotë se brendësinë e njeriut e njeh më së miri kur ai mllefoset del të jetë e vërtetë: Sa më shumë t'i bësh nervoz aq më shumë kallëzojnë se kush janë;...
Jo për çështje historike. Jo për shkak të osmanëve. Por për shkak se mohimi turk i identitetit dhe kulturës sime vazhdon edhe sot. Si? Kur lexoj apo dëgjoj në konferenca shkencore se akëcila kulturë, ky apo ai identitet është në zhbërje e sipër se ç’më kaplon dhimbja, më përlanë frika sikur...
Nga pamjet më tronditëse gjatë luftës së Kosovës që tmerruan perëndimin ishin ato të atyre njerëzve që ecnin zvarrë rrugëve të pakapërcyeshme ballkanike me pleqtë e tyre në shpinë. Sot prindërit e moshuar vdesin gërmadhave postsocialiste, të braktisur, pa bukë, pa përkujdesje dhe pa e marrë vesh kush. Pse...
ELEKTORALE / Partia e Hashim Thaçit është përgjegjëse për përdhosjen e Republikës gjithandej ku ajo ka ngecur ose ka dështuar rëndë. Zgjimi për korrigjim në fillim ishte shou, ndërsa sot kur pasardhësi zotohet e premton mungojnë ende dëshmitë konkrete e sidomos besimi i masave. PDK nuk ka të drejtë...
Kosova nuk e ka luksin të tallet me perëndimin. E fundit e vetmja garanton ekzistencën e saj. Shqipëria po deshi Rama edhe le të shpallet vilajet i Erdoganit. Do t'i shkonte portalit të tij. Edhe Hashim Thaçi mund të shpëtoj nga Gjykatat duke kërkuar azil atje. Lufta e kosovarëve...
Kultura në krizë! A nuk i përngjanë kjo britmë atyre të kohës së «priudhës së errët», kur fati i zhvillimit të mëtutjeshëm, i intelektit të qytetërimit, kishte mbetur në duart e pseudo-Dionisit dhe Erigenës? Atëbotë të humbjes së madhe të të gjitha dokumenteve të frymës humane. Sado i vjetër të...
Vetë kërcënimi se pa ratifikim s’ka viza është kërcënimi më joliberal i mundshëm. Habia tjetër janë SHBA-të që sponsorizojnë një «Marrëveshje» të bërë me suspendimin e sipër të vlerave themelore të sistemit politik që ka vetë dhe që e donë Kosova, atë të demokracisë me shtet ligjor dhe institucione...
KOMENT / Në esencë janë dhe veprojnë njëjtë – pozita dhe opozita. Ato sillen me të njëjtën mendësi ndaj shtetit ligjor, demokracisë, lirisë, politikës. Thyejnë ligjet në mënyrë industriale aty ku u jepet rasti. Të dyja nuk janë zgjidhje për Kosovën. Paradoksalisht mirëpo vetëm ato mund ta shpëtojnë vendin nga ndonjë katrahurë e radhës. Kush mund t’i kap për veshi e t’i ulë bashkë? Shoqëria civile si duket jo!
Shqiptarët e historisë nuk i kanë sakralizuar heronjtë dhe mitet e tyre në perëndi, profetë, të shenjtë, hyjnorë. Për këtë arsye ndoshta ata as nuk janë themelues e kultivues të ndonjë religjioni lokal, siç i gjejmë me shumicë brenda versionit ortodoks sllav të krishterimit apo subsaharës, tek aborixhinët dhe...
Janë xhamitë kosovare kazerma të Sulltan Erdoganit? Jo. Si ta besojmë? Si të sillet shoqëria dhe shteti me një kryehoxhë që falsifikon historinë në favor të politikës së një shteti tjetër. Naim Tërnava në Turqi foli në emër të myslimanëve dhe ata tash e kanë për detyrë ta shkarkojnë...

ANALIZA