Shoqëritë shqiptare kanë plotë njerëz me potenciale të mëdha që mund të bëjnë ndryshime. Fatkeqësia e tyre është se pikërisht në zenitin e tyre bëhen marioneta aq të gërditshme saqë mbrojnë me thonj e qenie edhe politikanin më të korruptuar të mundshëm. Partitë nuk ndryshojnë kështu, përkundrazi ato mbeten...
(Update: 14.11.2016)Përpjekje për të depërtuar në psikën e esktremistëve. Ata nuk kërcejnë lavshëm - siç pandehim - vetëm nga fundësia ekstreme e religjionit të konsideruar shumicë, por i hasim poaq histerik edhe kategorive të tjera: manistët, ateistët, etnocentrikët dhe neomarksistët nuk janë më pak agresiv. Si t’i kuptojmë? Ose...
SKICË - Feministet shqiptare – shumica – dallojnë nga ato të sferave tjera të orientit e oksidentit. Këto feminizmin e nënkuptojnë jo si avancim deri në barazi gjinore të grave, por si ruajtëse të vlerave tradicionale e religjioze të atyre që përfaqësojnë. Konkretisht; për nga retorika thonë jemi të diskriminuara e për nga veprimi konkret thonë mos nga ngucni se është e drejta jonë të jetojmë e vishemi si duam vetë. E pa u bërë “gratë” nuk i detyron burrat dot!
Edhe mediat në zë perëndimit transmetojnë statuse rrjetesh sociale me relevancë publike. Edhe ato raciste, përjashtuese, fyese. Por duke i gjykuar nëse dalin nga mendja e ndonjë personi me rol vendimmarrjeje ose ndikimi masiv në shoqëri. Afërmendsh duke mos etabluar mesazhin destruktiv të facebookianit apo twitterotrojanit si titull, si material...
Taktika e tjerëve për ta mbajtur të përçarë etnosferën shqiptare, respektivisht për të demoluar nga brenda "bashkimin eventual të shqiptarëve" (jo si shtet por si player unitar brenda politikave rajonale dhe globale) është kjo: Me ndihmën e Turqisë, shtetet si Maqedonia, Serbia, Mali i Zi shpresojnë që popullatat e...
Qysh para zgjedhjeve nacionale, në Maqedoninë shqiptare, u organizua një rrjet, një front prej 1500-2000 mijë vetash, aktivistësh, multiplikatorësh që u angazhuan pa asnjë kompensim për dy qëllime: a) ta ndihmojnë ASH-në e Zijadin Selës me votë, me propagandë dhe me sensibilizim të sferave të jashtme shqiptare b) të...
Dy paranoja i lënë pa gjumë kosovarët: SHIK-u i Kadri Veselit dhe UDB-a jugosllave. S'ka debat, polemikë e ngatërresë pa këto dy vampirë. Nuk ka rëndësi se a flitet për ekonomi, politikë, kulturë apo bujqësi shiku dhe udba janë aty: Si zgjidhje, si formulat që «ndriçojnë» gjithçka. Ato veprojnë...
 Kur pashë se si dy komandosë të pushtetit kishin shtrirë përdhé një protestues vetëvendosa të reflektoj mbi natyrën e revoltave shqiptare. Ja çka doli: 1. Shqiptarët kurrë në historinë e tyre nuk kanë qenë as shpikës, as nxitës e as promotorë të ndonjë revolucioni përmasash universale. As në kontekstin lokal...
Pushteti qenka pervers; qeveritë të paafta, korruptuara dhe demokracia në dështim – thonë të revoltuarit – dhe akuzojnë qeverinë pse është bërë strehë e perversëve politikë. A nuk është kjo një kontradiktë e tepërt dhe banale? A ka strehë më adekuate për perversët se sa pushteti? Nëse doni që dukurinë t'ia...
Për nga aspekti diskursiv, komunikimi ndërmjet diasporës dhe vendeve të origjinës, ndodhë vetëm nëpërmjet portalistëve - atë kategori pra që kryeministri shqiptar e cilësoi si kazan. Një shembull i fundit e dëshmon se ai ndoshta kishte të drejtë!

ANALIZA