Kim Mehmeti thotë të jetë "islamist i pandreqshëm” ngase qenka “mysliman shqiptar" dhe "proturk ngase atje jetojnë shqiptarë". E drejtë e tij personale që ta arnojë identitetin e tij si të dojë. Skizokontradiktat e një habitusi publik që vetë nuk është islamist por fabrika e tij!Ç'zotësie hermeneutike na nevojitet...
Ti nuk je në gjendje as qytetin e prindërve të tij t’ia çlirosh, që ai të ketë ku të kthehet lirshëm në atdheun e prindërve të tij dhe e akuzon për tradhti? Valon Behrami, Xhakat dhe tjerët nuk janë ata që bëjnë shtete e kombe, por ata që luajnë...
Për nga aspekti diskursiv, komunikimi ndërmjet diasporës dhe vendeve të origjinës, ndodhë vetëm nëpërmjet portalistëve - atë kategori pra që kryeministri shqiptar e cilësoi si kazan. Një shembull i fundit e dëshmon se ai ndoshta kishte të drejtë!
Problemet janë të shumta, mirëpo demokracia, shteti, identiteti, historia dhe religjionet shfaqen aktualisht si akute dhe në këtë drejtim o bëhet diçka o eskalimet janë të paraprogramuara.
Shqiptarët duan demokraci kualitative, mirëqenie dhe shtet ligjor. Duan vetëm. Idetë e tyre të bukura për përparim, mirëpo i bllokojnë dhe shkelmojnë vetë; me veprimet e tyre konkrete aktuale, aktive, praktike. Ku është defekti që sjell këtë diskrepancë të rëndë ndërmjet dashjes dhe veprimit? Po të mos e donin, dëshironin,...
Vetë kërcënimi se pa ratifikim s’ka viza është kërcënimi më joliberal i mundshëm. Habia tjetër janë SHBA-të që sponsorizojnë një «Marrëveshje» të bërë me suspendimin e sipër të vlerave themelore të sistemit politik që ka vetë dhe që e donë Kosova, atë të demokracisë me shtet ligjor dhe institucione...
Zhbogar dje tha: “Puna ime është të nxisë udhëheqësit politikë që kanë marrë përgjegjësi nga vota e popullit që ta zgjidhin ngërçin. Në mbështesim përpjekjet e Jahjagës që t’i shtyjë ata rreth një marrëveshje. Koha po kalon por ne nuk mund që ta kryejmë punën e liderëve". Përfaqësuesi i BE...
Për një kategori masive brenda politikës kosovare nuk bëhet fjalë vetëm për 8 mijë hektarë tokë. Për ata «demarkacioni» është shans për ta përmbytur shtetin properëndimor kosovar - qoftë edhe me dhunë! Kush është ajo kategori? Kodi "Europa kurvë" - që për shqiptarët kishte të bëjë me padrejtësitë e të...
Dita e pavarësisë është festë e të gjithëve. Protestat i organizojnë tri partitë opozitare. Nëse të fundit protestojnë pikërisht në ditën kur kujtohet çlirimi i vendit nga dhuna e një shteti tjetër, plotë kanë të drejtë të besojnë se opozita ka problem me pavarësinë, shtetin dhe ekzistencën e Republikës...
Po të mos ishin hoxhallarët, kultura shqiptare do të përmbysej edhe më gropshëm. Kjo kategori, le ta quajmë teopate, e shoqëruar me pseudo-imamatin e publicistikës, kujdeset për regjenerimin e kulturës kur mungon shteti, kur institucionet e arsimit gjenden para shuarjes dhe kur mungojnë elitat në çdo fushë vitale të shoqërive shqiptare.

ANALIZA