Kush e donë xhaminë në Prishtinë? Sa xhami ka Prishtina? Pse me katër minare? Pse LDK, PDK luftojnë LVV-në si parti antife dhe ku e ka vendin Tërnava? Në një emision të televizionit publik kryeimami i Bashkësisë së myslimanëve të Kosovës Naim Tërnava u kërcënua me vetëmartirizim nëse nuk ndërtohet...
Gjithandej fé. Gishta kërcënues, minare si raketa, nga dhjetë, njëzetepesë, më shumë se shtylla elektrike, se si ashtu s'ka rrymë. Gra me ferexhe, burra të veshur si beduinë, demonstrata për babën sulltan, shitore, kafene pa birra dhe kur e pi një raki të mallkojnë mijëra sy: saherë revoltohet sekulari...
Rusia dhe Turqia bëjnë subervsione në Ballkan për interesa të veta. BE poashtu tradhton idealet e saja për ta ruajtur "bërthamën" e saj larg ndikimeve aziatike dhe atyre islame. Shqiptarët subversionojnë veten se kanë primatë që edhe me Hitlerin kishin shkuar për interesa personale. Ashtu siç edhe kanë dëshmuar. Ditëve...
Shqiptarët duan demokraci kualitative, mirëqenie dhe shtet ligjor. Duan vetëm. Idetë e tyre të bukura për përparim, mirëpo i bllokojnë dhe shkelmojnë vetë; me veprimet e tyre konkrete aktuale, aktive, praktike. Ku është defekti që sjell këtë diskrepancë të rëndë ndërmjet dashjes dhe veprimit? Po të mos e donin, dëshironin,...
SKICË - Feministet shqiptare – shumica – dallojnë nga ato të sferave tjera të orientit e oksidentit. Këto feminizmin e nënkuptojnë jo si avancim deri në barazi gjinore të grave, por si ruajtëse të vlerave tradicionale e religjioze të atyre që përfaqësojnë. Konkretisht; për nga retorika thonë jemi të diskriminuara e për nga veprimi konkret thonë mos nga ngucni se është e drejta jonë të jetojmë e vishemi si duam vetë. E pa u bërë “gratë” nuk i detyron burrat dot!
Liderët e padijshëm, të sëmurë pas pushtetit, famës apo parave janë patjetër ferri i çdo shoqërie.
ELEKTORALE / Partia e Hashim Thaçit është përgjegjëse për përdhosjen e Republikës gjithandej ku ajo ka ngecur ose ka dështuar rëndë. Zgjimi për korrigjim në fillim ishte shou, ndërsa sot kur pasardhësi zotohet e premton mungojnë ende dëshmitë konkrete e sidomos besimi i masave. PDK nuk ka të drejtë...
ELEKTORALE/ «Më fyenin, poshtëronin, injoronin sa isha i gjallë e më zhvatin tash sa të munden kur jam në varr», po të thoshte se kështu i ka folur Rugova atij mediumit të LDK-së që mban kontaktet me përtejësinë saora do t’i kishim besuar.
Shoqëritë shqiptare kanë plotë njerëz me potenciale të mëdha që mund të bëjnë ndryshime. Fatkeqësia e tyre është se pikërisht në zenitin e tyre bëhen marioneta aq të gërditshme saqë mbrojnë me thonj e qenie edhe politikanin më të korruptuar të mundshëm. Partitë nuk ndryshojnë kështu, përkundrazi ato mbeten...
Kisha Ortodokse Maqedone u vu krah nxitjes së luftës. I duhen ikona të reja, të shenjtësh me biografi kriminele? Kampanja për t'i dhënë luftës së Gruevskit karakter religjioz ka nisur qëmoti. Pa sukses. Shqiptarët s'janë të marrë! I çoroditur, i hutuar, gjermani bërtet brenda një kishe serbe afër Valjevës: «këta...

ANALIZA