Një masë lexuesish që konsumon mediat vetëm për vetëkonfirmim, fatalisht është e paradënuar me vendnumërim dhe prapambetje. Disa nga mediat e kanë kuptuar këtë lojë dhe riprodhojnë padijen për kuletën, kështu duke suspenduar hulumtimin pas dijes dhe së vërtetës. Charles Manga dhe Rolf Dobeli* nuk pushojnë së përsërituri legjendën e...
Qysh para zgjedhjeve nacionale, në Maqedoninë shqiptare, u organizua një rrjet, një front prej 1500-2000 mijë vetash, aktivistësh, multiplikatorësh që u angazhuan pa asnjë kompensim për dy qëllime: a) ta ndihmojnë ASH-në e Zijadin Selës me votë, me propagandë dhe me sensibilizim të sferave të jashtme shqiptare b) të...
Nga vetëdemonizimi në bashkëjetesë, me synimin e përbashkët për t'u bërë të barabartë në mirëqenie. Kështu duhet të flasin në korr qeveritë dhe të korruptuarit nëse vërtet duan të dalin në një stad më të përparuar e human se ky tash!
Qenka tmerruar akademik Qosja. Nuk është hera e parë. Ai tmerrohet shpesh. As Isa Mustafa nuk reagoi si intelektual: edhe ai tmerrua keq. Dy veteranë të epokës jugosllave në Kosovë grinden ndër veti. Për historiografët mund të jetë vetëm mirë, për gjeneratat e reja kjo zhurmë shkakton sigurisht dhimbjekoke...
Ç’ndodhi dhe ndodhë rreth Çakorrit dhe Kullës? 1. Më 25 gusht të vitit 2015 Hashim Thaçi, atëherë zëvendëskryeministër dhe ministër i jashtëm dhe Skender Hyseni ministër i brendshëm, nënshkruajnë në Wien-ë “Marrëveshjen për kufirin shtetëror ndërmjet Republikës së Kosovës dhe Malit të Zi”. 1.1.  Marrëveshja, sipas tekstit të saj nuk sqaron...
Odiseja e Alvin Berishës "Ky mot është i mirë për vdekjen e njerëzve të ligë" - Naser Aliu në "Ngjyrat e dashurisë", Fq. 22. 1. Ky në kollazhin e sajuar anash është Alvini. Po të kisha pushtet, do të kisha mbledhur...
Duket sikur për shqiptarët të ketë vetëm politikë. E kjo e fundit është tmerr. Po sfera tjera të jetës a kanë shqiptarët si kultura, artet, ekonomia e mesme, privatësia, individët e suksesshëm? Pse shumica e shqiptarëve kanë vetëm një perspektivë; atë nga ferri drejt ferrit. Një ditë mu fiksua ta...
Ata akuzohen për krime, vjedhje, spiunim e për çkamos tjetër. Në vend të mospërkrahjes mirëpo ata nga masat festohen si mite, ikona të gjalla. Pse kjo? Kemi të bëjmë me shumica bandite shoqërish që besojnë se nëpërmjet krimit do ta kenë më mirë? Nuk e studion dot saktë sa e...
Dy nga mesazhet më të shpeshta që si fije e kuqe përshkojnë gjithë filozofinë e kinezit Konfucio (500 para erës sonë) janë nderimi i të parëve dhe respekti ndaj tjetrit. E dyta është e akumuluar në këtë maksimë: “Mos u bën të tjerëve diçka që nuk donë të ta...
Po të mos ishin hoxhallarët, kultura shqiptare do të përmbysej edhe më gropshëm. Kjo kategori, le ta quajmë teopate, e shoqëruar me pseudo-imamatin e publicistikës, kujdeset për regjenerimin e kulturës kur mungon shteti, kur institucionet e arsimit gjenden para shuarjes dhe kur mungojnë elitat në çdo fushë vitale të shoqërive shqiptare.

ANALIZA