PROBLEMI: Afera “Jabllanoviç” dhe çështja “Trepça” ri-imponojnë pyetjen: çfarë protektorati është Kosova? Dy perceptime kryesore duken të kristalizuara: PËRCEPTIMI I PARË: LVV (krahu i majtë i shoqërisë) e përjeton dhe denoncon ndikimin dhe operimin e të huajve, kryesisht të amerikanëve, si kolonializëm klasik. Vizatimin që kjo parti ia bën këtij relacioni nuk...
Jozefina Topalli identifikoi problemin se pse Shkodra përmbytet vazhdimisht: sepse gjendet në Shkodër, tha ajo! Sefedin Haruni do t’i bashkojë dy kaubojët e politikës shqiptare në Maqedoni; Ali Ahmetin dhe Menduh Thaçin me qëllim që ta ridefinojë FYROM-in. Faton Topalli kandidon me «Vetvendosjen» që të na përfaqësojë ne emigrantët...
Ose: Për mikun tim trugropë Nxitjen për këtë shkrim ma dha një miku jonë që në pikëmengjesi kishte keqkuptuar botën. Ndërsa idenë e mora nga një libër që vajtueshëm ri i mbyllur pranë një turme librash të rinj që s’kam kohë t’i lexoj. Është libri i filozofit gjerman Rüdiger Safranski...
Nëpër filmat horror kemi parë atë skenën ku viktimat përpiqen të tmerrojnë dhampirin duke ia mbajtur një kryq para hundëve. Ose kemi shikuar mijëra skena ku ndonjë bukuroshe për mos u kafshuar në qafë zvarritet për të hapur perdet për ta shporrur lugatin me dritën e diellit. Si kryqi ashtu...
Ata akuzohen për krime, vjedhje, spiunim e për çkamos tjetër. Në vend të mospërkrahjes mirëpo ata nga masat festohen si mite, ikona të gjalla. Pse kjo? Kemi të bëjmë me shumica bandite shoqërish që besojnë se nëpërmjet krimit do ta kenë më mirë? Nuk e studion dot saktë sa e...
Të "djathtët", militantët e majtë dhe kundërshtarët e qeverisë së re shqiptare duket se mezi presin, dhëmbëkërcëllueshëm e uluritshëm, që kryeministri i ri Edi Rama të nis procesin e martirizimit të Sali Berishës.
ETHNOCIRCUS: Familjarët e Dedë Gecajt demonstrojnë. Për çka? Le t’i lënë qetë eshtrat e të vetëvrarit të tyre që të pushojnë qetë, se askush nuk beson në versionin e tyre. Simonetta nga Köniz-u don ta bind BE-në se jo qytetarët e tyre do të dëbohen, por vetëm ata ballkanasit,...
Ti nuk je në gjendje as qytetin e prindërve të tij t’ia çlirosh, që ai të ketë ku të kthehet lirshëm në atdheun e prindërve të tij dhe e akuzon për tradhti? Valon Behrami, Xhakat dhe tjerët nuk janë ata që bëjnë shtete e kombe, por ata që luajnë...
Shoqëritë shqiptare kanë plotë njerëz me potenciale të mëdha që mund të bëjnë ndryshime. Fatkeqësia e tyre është se pikërisht në zenitin e tyre bëhen marioneta aq të gërditshme saqë mbrojnë me thonj e qenie edhe politikanin më të korruptuar të mundshëm. Partitë nuk ndryshojnë kështu, përkundrazi ato mbeten...
Edhe pa «këshillat» e Machiavelli-it historia e njerëzimit paralelisht del edhe si kronikë brutale krimesh të bëra nga njeriu kundër njerëzve. Jo perënditë apo stërkeqja e natyrës, por despotët, mbretërit, diktatorët dhe tiranët përbëjnë galerinë e leviathan-ëve që shumëherë kanë decimuar humanitetin. Shumica e teorive të filozofisë politike –...

ANALIZA